Když už čtete Slunce, maté, tango, určitě vás zajímá,
jak se připravuje a pije takové maté. Pro věrné čtenáře a zeměpisné znalce asi
nemusím zdůrazňovat, že maté je v Argentině něco jako národní nápoj – pije
ho tu téměř každý (i když znám i několik Argentinců, kterým maté nechutná) a
při procházce v parku nebo o přestávce ve škole uvidíte skupinku lidí popíjejících
maté úplně běžně. Sice se říká, že v sousední Uruguayi je maté ještě
oblíbenější a rozšířenější, i tak je ale pravděpodobné, že po nějaké době
strávené v Argentině tomuto nápoji propadnete (to také neplatí pro všechny
– například Jirka si maté ještě nikdy nepřipravil).
Pro přípravu maté budete potřebovat nádobku, které se
říká také obyčejně maté (ve španělštině se však nečte „maté“, ale jednoduše „mate“,
krátce). Koupíte ho v různých obchůdcích se suvenýry, na víkendových
tržištích a podobně. Můžete si vybrat z různých tvarů, velikostí, vzorů a
materiálů.
Co se týče tvaru, existují dva nejčastější: buď kulatý
s rozšiřujícím se hrdlem, nebo kulatý s hrdlem, které se zužuje. Sice
se mi původně víc líbil druhý typ (se zužujícím se hrdlem), ale někde jsem
četla, že je méně praktický – hůř vysychá a celkově se v něm maté hůř
připravuje, protože nemáte takový přístup do vnitřku nádoby. Sama jsem si tedy
nakonec koupila maté s rozšiřujícím se hrdlem a musím uznat, že je asi
praktičtější. V některých obchodech jsem viděla i maté ve tvaru zvířecího
kopýtka, takovou nádobku bych ale označila za naprostý kýč.
V případě velikosti jde pouze o to, že při
přípravě spotřebujete více yerby (yerba je ona samotná směs, která se na
přípravu nápoje používá). Nádobku byste měli plnit do zhruba tří čtvrtin, proto
platí, že když si koupíte větší maté, budete při přípravě potřebovat více
yerby.
Hodně důležitá je podle mě volba materiálu. Nejhezčí a
nejtradičnější jsou maté vydlabané z dýně (španělsky calabasa – v češtině
jsem se na internetu setkala s tím, že lidé nazývají kalabasa všechny typy
nádobek), ty jsou ale zároveň nejnáročnější na údržbu, protože dýně musí
pořádně vyschnout a má tendenci plesnivět. Nádobky také nevydrží tak dlouho.
Proto je zřejmě lepší volba, zejména, pokud máte v úmyslu pít maté
pravidelně, třeba každý den, koupit si maté ze skla nebo z plastu. Já jsem
si koupila skleněné maté, které se dá pohodlně vymýt a utřít, takže neplesniví
a může se používat opakovaně.
Volba vzoru a barvy už je jen estetická záležitost,
která na použití samozřejmě nemá vliv. Můžete si vybrat různé barevné vzory,
jednobarevné nádobky, ale i maté s Mafaldou, Che Guevarou nebo logem
oblíbeného fotbalového klubu. Mně osobně se nejvíc líbí neutrální vzory (tedy
bez postaviček a fotbalových klubů), zvolila jsem tedy látkový potah v různých
barvách.
Kromě samotné nádobky maté budete potřebovat ještě
jednu věc, jakési brčko, kterému se říká bombilla. Někdy se maté prodává automaticky
přímo s bombillou, někdy si ji musíte koupit samostatně. Bez bombilly se
prakticky neobejdete – maté nemůžete sát brčkem ani pít rovnou z nádobky.
Také bombilly mají různé tvary, přičemž některé mají tendenci se zasekávat – z vlastní
zkušenosti doporučuji koupit si bombillu ve tvaru lžičky, která dobře filtruje
a yerba se v ní neucpává. Předtím jsem měla jiný tvar, který jsem musela
hned vyměnit za zmiňovanou lžičku, protože se mi bombilla ucpávala a nešlo sát.
Nádobku maté a bombillu v Argentině opravdu
koupíte na každém rohu (minimálně v turistickém Buenos Aires). Ceny se
mohou různit v závislosti na
kvalitě, materiálu a místě prodeje, ale většinou maté koupíte za
nějakých 100 pesos a bombillu za přibližně 70 pesos. Nevím, jak je to s nákupem
maté a bombilly v kamenných obchodech v České republice, ale předpokládám,
že v nějakých specializovaných obchodech se dá sehnat také. A kdyby ne,
určitě se můžete spolehnout na internetové obchody – narazila jsem například na
www.pijumate.cz.
Když už máte nádobku maté a bombillu, potřebujete
ještě samotnou yerbu, tedy směs, která se nasype do nádobky, zalije vodou a pije.
Listy yerby pochází ze stromu, který se jmenuje cesmína paraguayská a který se
pěstuje na severovýchodě Argentiny (hlavně v provincii Misiones), na jihu
Brazílie a v Paraguayi. Listy se sklízejí v červenci a v srpnu (tedy
v zimě – nezapomeňte, že na jižní polokouli jsou roční období obráceně :-))
a následně se drtí na yerbu.
Yerba je v Argentině docela levná, seženete ji
běžně v supermarketu a naposledy jsem za 1 kg (který vám vydrží opravdu
dlouho) zaplatila 30 pesos, tedy asi 50 Kč. V České republice vás vyjde
minimálně třikrát dráž, možná i víc. Přesto jsem odhodlaná, že si budu yerbu
kupovat i po návratu domů. :-)
V obchodě můžete narazit na různé druhy yerby –
buď na čistou, samotnou yerbu bez dalších příchutí, nebo například na yerbu obsahující
různé bylinky. Doporučuji vyzkoušet klidně obojí – chutná mi jak samotná, čistá
yerba, tak i yerba s bylinkami.
Když už jste vybaveni vším potřebným náčiním, můžete
se pustit do přípravy.
1. Nádobku
naplňte asi do tří čtvrtin yerbou.
2. Rukou
zaklopte otvor a nádobku protřeste – na dlani vám zůstane jemný prach, který by
se vám při pití dostával do bombilly.
3. Nahrňte
yerbu do jedné poloviny nádobky a do druhé nalijte trochu studené vody (to se
dělá proto, aby se yerba při kontaktu s pouze horkou vodou nespálila).
4. Do
strany, kde je méně yerby (druhá strana než ta, kam jste yerbu nahrnuli)
zasuňte bombillu. S tou při pití už dále nemanipulujte a nechte ji na
místě, kde je.
5. Yerbu
zalijte téměř vařící vodou (jeden Argentinec mi vysvětloval, že ideální bod
vypnutí sporáku je těsně předtím, než se voda začne vařit).
6. Nasávejte
(nehýbejte přitom s bombillou) a postupně dolívejte teplou vodu. :-)
Vodu si můžete nalít do termosky, které se často
prodávají spolu s nádobkou maté a bombillou. Já to ale třeba řeším tak, že
si vždycky na dobu pití maté „přivlastním“ konvičku, ve které tu na plotně
ohřívám vodu, a dolévám si vodu přímo z této konvičky.
Doporučuji nepít maté pozdě odpoledne a večer – má dokonce
silnější účinky než kafe a nebudete poté moct usnout. :-) Maté
neobsahuje kofein, ale matein, který je údajně jemnější stimulant než kofein,
hodně lidí ale říká, že na ně má větší vliv než kafe. (Já kafe nepiju). Maté
údajně také tlumí chuť k jídlu a tím pomáhá hubnout. Má močopudné účinky –
takže si ho nedávejte, když víte, že nebudete mít delší dobu přístup na záchod. :-)
Maté se někdy pije také studené, hlavně v létě,
když je velké horko – takovému nápoji se pak říká „tereré“. To jsem
nevyzkoušela, ale několik lidí mi říkalo, že jim nechutná. Každopádně už tu teď
nebude takové horko na to, abych si mohla dovolit ochlazovat se tereré….
Dobrou chuť – Buen provecho!!
Žádné komentáře:
Okomentovat