Na nedělní
večer jsem se těšila, protože už nějakou dobu jsme si s Peruáncem Robertem
plánovali, že si v El Graduadu připravíme pravé argentinské empanády. (Jak
jsem se ale dozvěděla od Kolumbijky Geral, empanády nejsou argentinskou
výsadou, ale dělají se v podstatě v celé Latinské Americe). Empanády
si už od začátku pobytu kupuji, ale vždycky rovnou hotové; je ovšem úplně jiný
zážitek sama si je připravit a sníst. :-) V neděli ráno jsme si Rober,
Jirka a já zašli nakoupit suroviny – byli jsme v Carrefouru, Cotu a ve
dvou obchodech s ovocem a zeleninou – a utratili jsme přes 300 pesos (já
jsem ale neplatila nic; Jirka zaplatil i mojí třetinu, protože minule jsem
kupovala víno a pochutiny do El Graduada já).
S vařením
jsme začali kolem šesté hodiny. Příprava empanád je docela zdlouhavý proces –
obzvlášť, když chcete mít tak bohatou a chutnou náplň, jakou vymyslel Rober.
Hotovo tak bylo až kolem půl 10. :-) To už se nám všem sbíhaly sliny,
ujídali jsme zbylou náplň a okolo se začali shromažďovat strávníci. Celkem nás
bylo víc než 10, takže z celkových 40 empanád na každého vyšly zhruba tři
nebo čtyři (já jsem měla čtyři). Rober měl jenom dvě, protože říká, že když
vaří, stačí mu nasávat vůni a všechny suroviny sledovat a pak už ani nemá hlad.
No, já to mám asi tak nějak naopak. :-) Každopádně jsme si užili fajn večer
a já jsem trochu rozšířila své bídné kuchařské znalosti. Ochutnat vám na dálku
sice nedám a nemůžete si ani přivonět (takový výmysl zatím 21. století bohužel
nepřineslo), přináším vám ale fotoreportáž z přípravy. :-)
Začínám nevinným kuřetem :-))
Začínám nevinným kuřetem :-))
Na kuře jsem se jenom dívala, protože je mi nepříjemné ho svlékat z kůže. :-D
Tyto cibulky bylo potřeba také svléknout z kůže - zbavit je fialové části.
Tady už je kuře nakostičkované. :-)
Bylo potřeba uvařit pět vajec....
Zde už máme oloupané a omyté cibulky :-)
Do směsi bylo potřeba nakrájet spoustu zeleniny - například mrkev...
Hotovo - připravená uvařená a oloupaná vejce a nakrájená zelenina
Dali jsme osmahnout cibulku a česnek....
Bylo potřeba pomalu míchat a míchat.... :-)
... a postupně do cibulky a česneku přidat všechnu nakrájenou zeleninu...
... koření... (nevím, co to je za koření) :-)
Kuchtíci v akci - já a Carol. :-) K zelenině jsme přidali maso....
Já a Rober, hlavní šéfkuchař. Měla bych využít jeho přítomnost a naučit se pořádně vařit!!!
Když byla první směs hotová, pustili jsme se do přípravy druhé směsi. K cibulce, rajčeti a další zelenině jsme přidali tuňáka.
Každá směs byla použita k jinému účelu - první směs k empanádám do trouby (balení vpravo) a druhá ke smaženým empanádám (balení vlevo).
A tady už obě dvě hotové směsi v plné kráse! :-)
Takto vypadá těsto na jednu empanádu. V každém balení jich bylo dvacet.
Proces plnění těsta začíná.... nejprve je potřeba pořádně vytřít plech máslem.
Těsto se naplní náplní, přepůlí na polovinu a zavře.
Závěr je vhodné hezky ozdobit - to mi sice moc nešlo, ale takový zdobený okraj je pro empanády typický. Říká se mu "repulgue".
Já jako vrchní naplňovatel. :-)
Rober a Caio s empanádami připravenými do trouby.
Přišel nás navštívit i Jodson, který v El Graduadu dříve bydlel, ale asi před měsícem nebo dvěma se odstěhoval.
A tady smažené empanády.
Postupně se plnily a dávaly smažit po čtyřech kusech do vrstvy oleje.
Rober si fotí své mistrovské dílo...
Sala de estudio - neboli studovna - a hladoví Brazilci! Zleva Carol, Andressa (ta tu nebydlí, ale už asi dvakrát jsme spolu s ostatními s ní byli na nějaké akci) a Josiele.
Rober, Carol, Andressa, Josiele, Jirka a Caio.
Dany (to je Argentinec, ale moc se s ním nebavím, respektive se jenom zdravíme), Gabriel z Rio de Janeira a Rober.
Byly lepší než kupované? :D
OdpovědětVymazatTěžká otázka! Byly teplé a čerstvé, ale kupované mám taky ráda!! Řekla bych tak padesát na padesát. :-)
OdpovědětVymazat